6-TIPS om veilig te werken op vakantie

De vakantieperiode is weer aangebroken! En als ondernemer herkent u het waarschijnlijk wel: uw laptop of tablet gaat in de koffer mee op vakantie, zodat u bereikbaar bent in noodgevallen, uw e-mail kan checken en wellicht zelfs gewoon nog wat werk kan doen. Meestal heeft u hier alleen een werkende internetverbinding voor nodig. Ideaal! Toch levert dit ook risico’s op het gebied van security op. Dus hoe kunt u nu veilig werken op vakantie? We geven u 6 tips!

Open wifinetwerk? Pas op!

Aangekomen in een bar, het hotel, een restaurant of op het strand is het altijd fijn als er een open wifi netwerk is. Alleen even verbinding maken en u kunt uw appjes en mailtjes lezen en indien nodig reageren. Pas hier echter mee op! Deze open netwerken maken u erg kwetsbaar voor kwaadwillenden, die op deze manier gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot uw device. Als dat eenmaal gelukt is, hebben zij inzicht in onder meer uw gegevens, e-mail en social media.

Maak daarom bij voorkeur geen verbinding met een netwerk waarvoor u geen wachtwoord hoeft in te voeren. Kiest u er toch voor om dit te doen, zorg er dan voor dat u geen inloggegevens of andere belangrijke informatie invoert. Het versturen van belangrijke informatie of bestanden kunt u dan beter via een 3G- of 4G-verbinding doen.

Maak gebruik van een VPN
Een Virtual Private Network (VPN) zorgt ervoor dat u uw internetgebruik privé kunt houden binnen openbare netwerken. Dit privénetwerk maakt verbinding met uw interne, zakelijke netwerk. Net alsof uw laptop of tablet binnen de kantoormuren staat. Op die manier heeft u veilig toegang tot applicaties en bestanden en heeft niemand via het openbare netwerk inzicht in uw activiteiten.

Zet niets op social media
Inmiddels is het een beetje een open deur, maar schreeuw niet van de daken dat u niet thuis bent! Door op social media te plaatsen dat u op vakantie bent, loopt u niet alleen het risico op inbraak, maar ook om het slachtoffer te worden van social engineering. U bent makkelijker te misleiden via e-mail of SMS door internetcriminelen, wanneer zij specifieke informatie hebben over bijvoorbeeld uw vakantiebestemming.

Versleutel uw laptop
Het kan natuurlijk gebeuren dat uw laptop gestolen wordt of dat u deze verliest. Om te voorkomen dat degene die deze in bezit krijgt toegang heeft tot uw bestanden, kunt u deze gratis laten versleutelen.
Find my Droid/iPhone/iPad

Voor het geval u niet uw laptop, maar uw telefoon of tablet verliest kunt u met een zoekfunctie hierop deze proberen te traceren. Op een kaartje kunt u zien waar in welk gebied het device zich bevindt. Ook kunt u het apparaat vergrendelen of zelfs wissen op afstand. Let op dat u deze functie wel vooraf installeert!

Zet alleen de hoognodige data op u laptop als u reist buiten de EU

In sommige landen verplicht men om zijn laptop en paswoorden ter beschikking te stellen. Wat niet alleen vervelend is als er bedrijfskritische data opstaat, soms is het ook een inbreuk op de Europese GDPR-wetgeving , waar uw bedrijf dan weer verantwoordelijk voor is en waar u blootgesteld kan worden aan toren hoge boetes

We wensen u een fijne, veilige vakantie! Heeft u hier vragen over of wilt u hulp bij uw voorbereiding of wenst u een voorstel van ons Sonicwall Security as a Service plan contacteer een van onze regionale PerfICTion experten.

sonicwall2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: