Ingenieursbureau Norbert Provoost rekent op toekomstgerichte IT-omgeving

De plannen en technische tekeningen van Ingenieursbureau Norbert Provoost leveren steevast zware databestanden op. Om daar vlot mee te werken, verkiest het bedrijf het comfort van een on-premise server. PerfICTion Gentbrugge – Intercare tekende voor het ingenieursbureau een performante en betaalbare IT-omgeving uit, met de nodige ruimte voor verdere groei.

Ingenieursbureau Norbert Provoost uit Gent is al bijna zestig jaar actief in de bouwsector. De activiteiten van het bedrijf steunen op diverse pijlers: stabiliteitsstudies, totale architectuuropdrachten, het ontwerp van tankstations en infrastructuurwerken, projectbeheer en veiligheidscoördinatie. De roots van het ingenieursbureau gaan terug tot 1960, toen Roger Meyns van start ging met een bureau dat zich specialiseerde in stabiliteitsstudies. Later vervoegde Norbert Provoost het team en zette het bedrijf verder. Sinds 2014 staat het ingenieursbureau onder de leiding van ingenieurs Alexander Willems en Leen Van Huffel. Het team telt meer dan twintig vaste medewerkers. Het portfolio van het bedrijf telt intussen ruim 8.500 referenties. “Op jaarbasis voeren we zo’n 250 tot 300 projecten uit”, zegt Alexander Willems. “Het gaat om een mix van nieuwbouw, renovatie en restauratie. Zowat de helft van de omzet is afkomstig van studies voor gebouwen, de andere helft van projecten rond tankstations en infrastructuur.”

 

In de markt staat Ingenieursbureau Norbert Provoost bekend om zijn innovatieve aanpak. Het bedrijf loopt onder meer voorop in het gebruik van 3D-tools en van BIM-software (Building Information Modeling). “We vinden het belangrijk om altijd mee te zijn met de nieuwe technologie die voor onze branche beschikbaar is”, zegt Alexander Willems. Het gaat daarbij doorgaans om toepassingen die behoorlijk wat rekenkracht vragen. De medewerkers van het ingenieursbureau rekenen voor de uitvoering van hun job echter op de vlotte werking van de IT-omgeving. “We houden daarom vast aan een eigen on-premise server”, zegt Alexander Willems. Toen die server aan vernieuwing toe was, tekende PerfICTion Gentbrugge – Intercare een toekomstgericht voorstel uit. “Het is op basis van dat voorstel dat we hebben beslist om met PerfICTion Gentbrugge – Intercare in zee te gaan. Het zat technisch slim in elkaar en was ook financieel interessant.”

 

On-premise comfort

PerfICTion Gentbrugge – Intercare introduceerde het gebruik van virtuele servers. Op één fysieke HP-machine draait een vijftal virtuele servers. Een NAS-oplossing staat in voor de back-up van de data. “Intussen zijn we alweer vijf jaar verder en is de tijd rijp om de omgeving te vernieuwen”, zegt Alexander Willems. “Op de server zijn geen diskslots meer vrij. De huidige set-up begint stilaan wat klein te worden.” Bij de installatie van de huidige omgeving was de cloud nog lang niet zo goed ingeburgerd als vandaag het geval is. “We werken met behoorlijk zware tekensoftware, zoals Autodesk Revit en Civil 3D, vaak met acht of negen tekenaars tegelijk. Het was toen – en vandaag even goed – zeker niet evident om dat in de cloud te plaatsen.” PerfICTion Gentbrugge – Intercare bekijkt samen met het studiebureau wat straks de beste oplossing is voor de servers. “Het ziet ernaar uit dat we de nieuwe server on premise behouden”, zegt Alexander Willems. “Wellicht zetten we met de gewone kantoortoepassingen – zoals e-mail en Office – wel de stap naar de cloud.”

 

Dat Ingenieursbureau Norbert Provoost opnieuw voor een on-premise oplossing kiest, hoeft niet te verbazen. Plannen en technische tekeningen vormen behoorlijk zware databestanden. Het werkt gewoon vlotter wanneer die beschikbaar zijn op een lokale server. “Wil je dat type grote bestanden makkelijk openen, bewerken en opslaan in de cloud, dan hang je in grote mate af van je internetverbinding”, zegt Alexander Willems. “Vroeg of laat krijg je last met lange responstijden. Om dat te vermijden, werken we liever op een eigen, lokale server in combinatie met performante werkstations.” Bij de vernieuwing van de huidige omgeving stelt PerfICTion Gentbrugge – Intercare wel voor om de bestaande server een nieuwe rol te geven. “Wellicht stappen we over op shared storage via een SAN. Onze oude server zullen we blijven gebruiken als dedicated back-up server.” Door een nieuwe fysieke machine – als host voor de virtuele servers – te combineren met een SAN en een aparte server voor back-up, creëert PerfICTion Gentbrugge – Intercare bij Ingenieursbureau Norbert Provoost een performante en betaalbare omgeving, die bovendien nog heel wat ruimte biedt voor verdere groei.

 

Vertrouwen en dossierkennis

“Een eigen, interne IT-medewerker hebben we niet”, zegt Alexander Willems. “We beschouwen PerfICTion Gentbrugge – Intercare als onze externe IT-afdeling.” Maandelijks is er overleg over potentiële verbeterpunten. Voor acute vraagstukken kunnen de medewerkers van het studiebureau bij de helpdesk van PerfICTion Gentbrugge – Intercare terecht. “Meestal gaat het om kleine interventies die PerfICTion Gentbrugge – Intercare van op afstand uitvoert. Zo kunnen we telkens weer snel verder met ons werk.” Voor Ingenieursbureau Norbert Provoost is het belangrijk te weten dat er bij PerfICTion Gentbrugge – Intercare een vast aanspreekpunt is voor alles wat met IT te maken heeft. “Net zoals onze medewerkers voor klanten vaak het vaste, centrale aanspreekpunt zijn voor een project”, besluit Alexander Willems. “Zo creëer je vertrouwen, gesteund op dossierkennis. Dat PerfICTion Gentbrugge – Intercare op dezelfde manier werkt, vormt voor ons een belangrijke meerwaarde.”